5 tips hoe je voedselverspilling tegengaat

Misschien gooi je weleens je restje eten weg of laat je een product over de datum gaan, dat kan gebeuren! Maar het is belangrijk om bewust te worden en hier beter mee om te gaan. Dit is beter voor het milieu én je portemonnee. Bij Dirk staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom geven we je 5 tips hoe jij voedselverspilling tegengaat.

Tip 1: Kook met producten die je al in huis hebt

Wanneer je avondeten gaat maken, kijk dan eerst eens wat er in de keukenkastjes staat en vul aan de hand van die producten je boodschappenlijstje aan. Heb je al pasta en een potje pesto in huis? Dan heb je daar direct een idee wat je maaltijd wordt en hoef je alleen nog wat zongedroogde tomaten, kipstukjes en room te halen. Zo zet je bijvoorbeeld een heerlijke pasta pesto op tafel met de producten die je al hebt. Zo ruim je de keukenkastjes makkelijk op, laat je niets over de datum gaan én zijn de boodschappen minder duur.

Tip 2: Haal een Too Good To Go box op

Ben je bekend met Too Good to Go? Too Good to Go is een handige app waarmee je voedselverspilling tegengaat. Het voedsel zou normaal gesproken in de vuilnisbak verdwijnen, maar nu kan je het voor een klein bedrag bij een winkel bij jou in de buurt ophalen. Zo help je ook winkels met minder voedsel te verspillen.

 

Je haal voor een klein bedrag een box op bij deelnemende winkels. Dirk zet zich hier ook voor in, zo kan je bij meer dan 125 Dirk-winkels een Magic Box en Brood Box ophalen.

 

Bekijk hoe je aan een Too Good To Go box komt!

Tip 3: Koop alleen wat je nodig hebt

Bedenk van te voren wat voor porties je gaat maken en stem daar de juiste hoeveelheden ingrediënten op af. Zo heb je niet nog een halve zak krieltjes over of een deel van de komkommer die je later weggooit. Wanneer je een boodschappenlijst maakt en je daaraan houdt, koop je niets extra's. Goed tegen voedselverspilling, beter voor de portemonnee en misschiens zelfs wel voor de lijn.

 

In het Dirk-assortiment vind je bijvoorbeeld kleinverpakkingen waarmee je kleine porties maakt. Daarnaast kies je ook voor producten met een lange houdsbaarheidsdatum zoals pasta's of groenten in blik. Deze kan je op een later moment weer gebruiken.

Tip 4: Houd de houdsbaarheidsdatum in de gaten

Klinkt als een logische tip, maar dit is ook een effectieve tip. Wanneer je kookt op basis van de houdbaarheidsdatum in de koelkast, maak je eerst de ingrediënten op die als eerste over de datum gaan. Zo hoef je niets weg te gooien! Kijk ook goed naar de houdbaarheidsdatum, ook wel THT genoemd, in de winkel. Stel je gaat het direct die dag gebruiken, pak dan niet de verpakking met verste datum, maar met eentje die binnenkort niet meer verkocht kan worden.

 

  • THT betekent ten minste houdbaar tot, hierna kan je het nog prima consumeren.
  • TGT betekent te gebruiken tot, hierna kan je het níet meer consumeren.

Tip 5: Eet de restjes later op

Je kent het wel dat je een bakje eten overhoudt en je denkt dat je het later opeet, maar toch aan het eind van de rit weggooid. Dan kan je 3 dingen doen:

 

  • Vries het eten direct in en eet het als je even geen zin hebt om te koken. Zo heb je binnen een handomdraai een huisgemaakte maal binnen.
  • Neem het de volgende dag mee naar je werk of school en eet het lekker op als lunch.
  • Geef het weg! Breng een bordje naar je (schoon)ouders of klop eens bij de buren aan.

 

Recepten met kliekjes

Wanneer je eten overhoudt, kan je dit gemakkelijk in een bakje doen en later opeten, maar je kan ook met de restjes een nieuw gerecht maken. Hieronder staan er 6 recepten die je als inspiratie kan gebruiken voor jouw kliekjes.

Duurzaamheidsverslag

Dirk heeft een uitgebreid duurzaamheidsverslag. Hierin lees je wat wij allemaal doen op het gebied van duurzaamheid. In het verslag borduren we voort op de 4 pijlers, namelijk: mens en gezondheid, ketens en producten, milieu en verspilling en verpakkingen.

 

Je leest het hier!