Eiwittransitie - van dierlijk naar plantaardig

Bij Dirk nemen we onze verantwoordelijkheid voor een gezondere en duurzamere wereld serieus. De eiwittransitie, de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitbronnen, speelt hier een grote rol in. Wist je dat de overheid in 2030 wil dat de helft van de eiwitten die geconsumeerd worden plantaardig zijn? Bij Dirk streven we echter naar een nog ambitieuzer doel: we richten op een verkooppercentage van 60% plantaardige eiwitten tegen 2030. Op dit moment bestaat dit percentage voor 43,12% uit plantaardige eiwitten. We hebben dus een mooie uitdaging voor de boeg! Onderstaand lees je hoe wij actief bijdragen aan deze belangrijke verandering.  

Nieuw bij Dirk! Vlees met toegevoegd plantaardig eiwit

Nieuw in ons assortiment: Gemengd gekruid gehakt. Dit bestaat voor 60% uit half-om-half gehakt en voor 40% uit eiwit uit velderwten. Met deze betaalbare keuze behoud je de smaak die je gewend bent maar biedt Dirk een voordeliger en milieuvriendelijker alternatief. Probeer naast ons speciaal gekruid gehakt ook eens onze runderhamburgers met toegevoegd plantaardig eiwit.

Plantaardig vs. vlees

Vlees staat bekend om zijn eiwitten, ijzer en vitamines zoals B12. Maar wist je dat plantaardige producten die voedingsstoffen ook kunnen bieden? Door slim te kiezen, hoef je niet elke dag vlees te eten. 

 

Op deze pagina duiken we in de vergelijking tussen plantaardige producten en vlees. Denk aan voedingswaarden, impact op het milieu, gezondheidsvoordelen en natuurlijk smaak. Dirk geeft jou de keuze.

Tips hoe jij gemakkelijk vegetarisch eet

Zet je één dag per week geen vlees op tafel? Dan doe je al iets geweldigs voor het milieu. De keuze voor plantaardige voeding maakt écht een verschil op het gebied van duurzaamheid.

 

Een stuk biefstuk vervangen lijkt lastig, maar kleine aanpassingen in je dieet maken al een groot verschil voor onze planeet. We delen graag wat tips en heerlijke recepten voor gevarieerde vegetarische maaltijden die qua smaak en textuur niet onderdoen voor hun vleesvarianten. 

 

Bekijk hier 5 tips en heerlijke recepten.

Wat doet Dirk om stappen te zetten op de eiwittransitie?

Dirk heeft diverse stappen genomen om de eiwittransitie te bevorderen. Door deze stappen zien wij het aandeel plantaardige eiwitten tegenover dierlijke eiwitten stijgen. Van 40,3% in 2022 naar 43,12% in 2023, waarmee we onze eigen doelstelling van 42% voor 2023 behalen. Dit geeft ons het vertrouwen voor een nieuwe doelstelling om eind 2025 een eiwitverhouding van 50% plantaardig te hebben. Een mooi tussendoel naar het einddoel van 60% plantaardig in 2030. Hieronder vind je een aantal van deze stappen:

1. Klanten stimuleren

Dirk biedt klanten inspiratie om vaker voor plantaardig te kiezen. In onze supermarkten communiceren we op verschillende plekken de voordelen van plantaardig eten en daarnaast gebruiken we ook ons klantenmagazine Lekker Doen om dit te benadrukken en inspireren we onze klanten via recepten om minimaal een dag geen vlees te eten. Maar ook online inspireren en informeren we klanten, bijvoorbeeld met verschillende blogs op Dirk.nl en versturen we nieuwsbrieven vol tips. Zo worden klanten zowel tijdens hun winkelbezoek als thuis geïnspireerd.

2. Aanpassen portiegrootte

Een andere manier waarop Dirk bijdraagt aan het eten van minder vlees, betreft het verkleinen van de portiegrootte van een aantal vleesproducten. Zo krijgen vleesverpakkingen daadwerkelijk minder gewicht per verpakking of product en houden we een ander aantal stuks aan per verpakking. Hierbij zorgen we er uiteraard voor dat de klant nergens goedkoper uit is dan bij Dirk. Het komende jaar worden alle artikelen onder de loep genomen en indien nodig verder aangepast.

3. Uitbreiding vegetarisch assortiment

In 2024 breiden we het vegetarische aanbod in onze winkels verder uit. Eén van de stappen die we zetten is het toevoegen van vier extra producten aan onze vegetarische huismerklijn. Hiermee breidden we dus niet alleen ons aanbod uit, maar bieden we de klant ook een scherp prijsaanbod voor vegetarische producten aan.

4. Interne werkgroep

In 2023 heeft Dirk een interne werkgroep opgericht. In deze werkgroep zitten Dirkcollega’s vanuit verschillende disciplines (commercie, marketing en duurzaamheid). Samen kijken zij naar hoe Dirk zich nog beter kan inzetten voor de eiwittransitie. Uit deze werkgroep ontstaan bijvoorbeeld nieuwe producten of worden er verbeterde recepturen ontwikkeld die met minder dierlijke eiwitten bevatten.

5. Minder vleesacties in folder

In onze weekfolder maken we de keuze voor plantaardig steeds eenvoudiger en aantrekkelijker en de keuze voor vlees minder vanzelfsprekend. We stopten in 2021 met het aanbieden van multibuys (zoals 4 halen, 2 betalen), zodat onze klanten niet meer hoeven te kopen dan dat zij nodig hebben om te profiteren van voordeel.

 

  • Sinds 2022 geen vleesacties op de voor-en achterpagina van onze actiefolder
  • In 2023 maakten we meer ruimte in onze winkels voor vleesvervangers en vind je ook vleesvervangers in het vleesschap.
  • Vanaf januari 2024 bieden we één vleesactie minder aan in onze actiefolder, wat resulteert in minimaal 52 vleesacties minder per jaar.

Eiweetmethode

Samen met partijen als Green Proteïn Alliance, Proveg, Natuur & Milieu en Questionmark is de eiweetmethode ontwikkeld. Met deze gezamenlijke meetmethode kunnen we meten hoeveel dierlijke en plantaardige eiwitten we verkopen. Tijdens de eerste meting in 2022 bestond 40,3% van onze verkoop uit plantaardige eiwitten en 59,7% uit dierlijke eiwitten. In 2023 hebben we onze berekeningsmethode en datakwaliteit verbeterd. Deze stap zorgde ervoor dat we nu de eiwitverhouding productspecifiek in plaats van op productgroep kunnen berekenen. Tijdens de meting in 2023 is het aandeel plantaardige eiwitten naar 43,12% gegroeid en het aandeel dierlijke eiwitten naar 56,88% gedaald.

Peulvruchten bij Dirk

Het hele jaar vind je peulvruchten voor de laagste prijs bij Dirk. Peulvruchten zijn niet alleen supergezond, maar ook een topkeuze voor iedereen die duurzamer wil leven. Ze ondersteunen namelijk milieuvriendelijke landbouw door de bodem te laten herstellen en bevorderen biodiversiteit. Wist je dat peulvruchten ook geweldige vleesvervangers zijn?

 

Laat je hier inspireren door heerlijke recepten met peulvruchten en bekijk de voordeligste producten.